marți, 22 octombrie 2024
AcasăDiverseCare sunt cele mai bune materiale ignifuge?

Care sunt cele mai bune materiale ignifuge?

-

Incendiile rezidentiale ucid aproape 4.000 de oameni pe an numai in Statele Unite. Si cele mai multe incendii fatale apar atunci cand oamenii dorm in casele lor, deoarece fumul poate adormi o persoana.  

Desi niciun material de constructie practic nu este cu adevarat ignifug, casele si cladirile bine construite pot ajuta la prevenirea unor astfel de tragedii prin utilizarea materialelor care sunt relativ rezistente la foc. In plus, un birou de proiectare poate ajuta la obtinere autorizatie ISU moment in care autoritatile vor evalua cladirea si vor spune daca este sigura in cazul unor incendii.

Produse naturale tratate ignifug

Izolatia din celuloza tratata ofera o bariera rezistenta la foc, oferind flacarilor mai putine sanse de raspandire. Materialele de constructie naturale, cum ar fi cheresteaua si bumbacul, ofera de obicei o rezistenta la foc foarte slaba in comparatie cu betonul dens si tencuiala. Substantele pe baza de plante fac combustie usor si sunt rapid consumate de flacari. Cu toate acestea, materialele au acces la tratamente chimice specializate care le pot creste rezistenta, facandu-le capabile sa reziste la foc cateva minute. 

Cele mai citite articole

In loc sa fie consumat imediat, lemnul tratat cu flacara creeaza o bariera carbonizata in jurul suprafetei sale, care incetineste arderea in continuare. Acest tip de cherestea este adesea folosit pe elementele exterioare care ar putea prinde scantei inainte de a ajunge la interiorul unei case.

Izolatia din celuloza tratata actioneaza si ca o alternativa rezistenta la flacara la izolatorii obisnuiti, precum fibra de sticla si bumbacul. Celuloza provine in mare parte din hartie reciclata si este tratata chimic cu borat ignifug, facand-o mult mai putin inflamabila decat ar fi in forma bruta. Odata ce izolatia este pulverizata in pereti, face o treaba considerabila de a bloca caldura.

Sticla rezistenta la foc pentru ferestre

Ferestrele, importante pentru vizibilitate si lumina, pot fi totusi un pericol de incendiu. Chiar inainte ca o fereastra sa intre in contact direct cu flacarile, caldura intensa a unui incendiu din apropiere poate provoca spargerea sticlei. Si o fereastra sparta permite flacarilor sa intre cu usurinta intr-o cladire. In plus, caldura de la un foc exterior ar putea fi suficienta pentru a aprinde pur si simplu obiecte inflamabile din interiorul unei case.

De aceea se recomanda instalarea de ferestre rezistente la foc. Un exemplu sunt ferestrele din sticla cu geam dublu, care, pe langa faptul ca ofera eficienta energetica, dubleaza si timpul necesar ca focul sa sparga geamurile. Stratul exterior se va rupe mai intai inainte de stratul interior. Sticla calita, care este tratata termic pentru a o face de aproximativ patru ori mai rezistenta decat sticla obisnuita, este de asemenea eficienta.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Ultimele Articole