marți, 22 octombrie 2024
AcasăDiverseDe ce sunt necesare cursurile SSM la locul de munca?

De ce sunt necesare cursurile SSM la locul de munca?

-

Fiecare meserie prezinta un anumit risc pentru cei care o practica, astfel ca acestia trebuie sa stie la ce riscuri se supun in timpul desfasurarii activitatii profesionale, dar si cum pot preveni aceste riscuri sau cum ar trebui sa actioneze in cazul unui accident. De aceea, instruirea SSM la locul de munca este o procedura obligatorie, pe care orice angajator trebuie sa o asigure personalului angajat. 

Pe langa prevenirea aparitiei accidentelor de munca, angajatii trebuie sa stie cum sa reactioneze si ce au de facut si in cazul in care apare o situatie de urgenta, cum ar fi, de exemplu, un incendiu. Multi oameni se tem de o astfel de situatie si nu stiu ce au de facut, ajungand deci sa se intrebe „ce facem in caz de incendiu la locul de munca?”. 

In ce consta instruirea SSM a angajatilor? 

Orice angajat trebuie sa isi insuseasca cunostintele si abilitatile de a interveni in cazul unor situatii de urgenta, mai ales la locul de munca, motiv pentru care angajatorul trebuie sa ii ofere o instruire SSM fiecarui nou angajat, dar si sa organizeze periodic exercitii si simulari ale unor astfel de situatii, pentru ca angajatii sa stie cum ar trebui sa actioneze. 

Cele mai citite articole

Pentru acest lucru trebuie sa existe un expert in SSM – SU, care poate fi un angajat al companiei care detine certificatul de inspector SSM sau se poate contracta o companie specializata in livrarea de servicii SSM, care sa se prezinte periodic la companie, pentru realizarea instructajului. 

Tipuri de instruire SSM la locul de munca 

Aceasta instruire pentru siguranta si securitatea la locul de munca trebuie sa se faca in mai multe etape, pentru care sunt necesare diferite tipuri de instruire SSM. In primul rand, angajatii au parte de o instruire introductiva generala, care se face atat noilor angajati, cat si celor care sunt detasati sau delegati pentru o perioada determinata de timp. 

Ulterior se va face instruirea la locul de munca, in care vor fi prezentate riscurile meseriei si masurile si actiunile de prevenire a aparitiei acestora, iar ultima categorie este reprezentata de instruirea periodica, dedicata tuturor angajatilor. 

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

Ultimele Articole