Exista multe motive pentru care un proaspat parinte ar putea alege sa hraneasca bebelusul cu formula pentru sugari – fie exclusiv, fie ca supliment la laptele uman. Multi proaspeti parinti constata ca micutul lor are nevoie de mai mult decat poate fi asigurat doar prin alaptare si de aceea opteaza pentru lapte praf.
Ce spun specialistii despre alaptare?
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda „alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata”, dar alaptarea continua pana la varsta de doi ani sau mai mult. Dar Sarah Sobik, medic pediatru la Centrul de Nutritie pentru Copii din Arkansas, spune ca multi parinti tineri au probleme in a produce suficient lapte pentru bebelusii lor sau nu au sprijinul adecvat pentru a-i ajuta sa alapteze.
Alaptarea este foarte grea, spune specialistul. Iar unii sugari au stomacuri sensibile sau boli metabolice care necesita o dieta speciala. Din toate aceste motive si nu numai, formulele pentru sugari pot fi o solutie utila.
Cum ajuta formulele de lapte praf?
Cele mai citite articole
Formulele pentru sugari sunt vandute sub forma de pulberi intr-o varietate aparent nesfarsita de optiuni si sunt preparate cu apa inainte de utilizare. In timp ce multe marci promoveaza ingrediente specifice, majoritatea contin acelasi componente de baza. Cel mai important aspect este sa ne asiguram ca sugarii primesc suficienta hrana intr-o formula sigura si stabila.
Formula pentru sugari este conceputa ca un inlocuitor complet al laptelui uman pentru a satisface nevoile nutritionale complete ale bebelusilor cu varsta sub 12 luni. Pe plan international, componentele necesare pentru formule sunt stabilite de Codex Alimentarius, un program comun de standarde alimentare supravegheat de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite si OMS. Tarile individuale pot, de asemenea, sa stabileasca orientari suplimentare.
In total, codexul enumera peste 30 de ingrediente nutritionale necesare pentru formula pentru sugari, inclusiv vitamine si minerale, dar cei trei constituenti majori sunt grasimile, proteinele si carbohidratii – elementele de baza de care copiii au nevoie pentru a creste si a se dezvolta. Cele mai comune formule vor fi proteinele din lapte de vaca – cu zerul si cazeina ca proteine comune. De asemenea, laptele praf contine uleiuri vegetale ca sursa de grasime si lactoza ca sursa de carbohidrati.