Centrala termica a devenit un tip de echipament electrocasnic ce se gaseste in foarte multe gospodarii din Romania. Desi combustibilul folosit pentru producerea caldurii poate fi diferit, aproape toate tipurile de centrale termice folosesc si apa pentru a distribui caldura in locuinta.
Cum apa din multe zone din tara este considerata a fi una dura si de o calitate slaba, in timp, pe componentele centralei pot aparea diverse depuneri de reziduuri, noroi si magnetita. Toate acestea vor afecta modul in care functioneaza centrala, ceea ce poate duce chiar la defectarea acesteia.
Prin urmare, o mentenanta periodica si folosirea unor filtre care sa curete apa care intra in instalatia de incalzire sunt metode prin care se pot preveni astfel de situatii. De aceea, montarea unor filtre antimagnetita este obligatorie pentru ca centrala sa poata functiona in parametri optimi.
Ce este magnetita si de ce este periculoasa pentru centrale?
Cele mai citite articole
Magnetita reprezinta un cumul de reziduuri metalice, cum ar fi oxid de fier, fulgi de metal sau pilituri metalice si alte resturi de rugina, care apar inevitabil intr-o retea de distribuire a apei, mai ales daca aceasta este veche, cu tevi imbatranite si deteriorate.
Multe componente ale unei centrale termice pot fi afectate de depunerile de magnetita, ceea ce il va face pe proprietar sa cheltuiasca sume mari pentru a le inlocui. Unul dintre aceste componente este si schimbatorul de caldura, fara de care o centrala termica nu poate functiona.
Cum functioneaza un filtru antimagnetita?
Filtrul antimagnetita este realizat din doi magneti cu poli opusi, care sunt asezati fata in fata. Cum magnetita este compusa din resturi metalice, odata ce acestea ajung in zona filtrului sunt atrase de magneti si raman fixate acolo, fara a produce alte pagube. Ulterior, ar trebui curatat periodic si filtrul, de preferat o data pe an, chiar de catre instalatorul care realizeaza inspectia tehnica periodica a centralei.
De aceea se recomanda ca un filtru antimagnetita sa fie montat imediat ce a fost instalata centrala termica, dar acesta poate fi montat si ulterior, mai ales daca depunerile nu au inceput deja sa provoace pagube.